KORT  NIEUWS

Wij bieden ook luchtdopen aan boven de Schelde en Durmemonding.

Lees meer nieuwsberichten.

METEO

Vragen en antwoorden over het vliegen met sportvliegtuigen

Hieronder kan u vaakgestelde vragen en hun antwoorden over het meevliegen met sportvliegtuigen terugvinden.

Wat is de snelheid van een sportvliegtuig?
De snelheid van een sportvliegtuig hangt af van het type. De snelheid van een veelgebruikt Cessna 172 vliegtuig is bijvoorbeeld 200 kilometer per uur. Daarmee kan u dus op korte tijd een grote afstand (in vogelvlucht!) overbruggen!
Van waar komt het woord 'sportvliegtuig' eigenlijk?
Deze term werd eigenlijk gelanceerd om onderscheid te maken tussen het vliegen naar verre bestemmingen (de eigenlijke zakenvluchten of vakantievluchten) en het recreatief vliegen. Vliegen met een sportvliegtuig behoort voor de meesten nog altijd tot 'ontspanning' of 'hobby'.
Hoeveel personen kunnen er meevliegen in een sportvliegtuig?
Het aantal passagiers van een sportvliegtuig hangt af van het type vliegtuig. Er bestaan vliegtuigjes die enkel plaats hebben voor piloot + 1 passagier. Maar de meeste vliegtuigen zijn gemaakt om 1 piloot en 3 passagiers mee te nemen. Wij bieden echter ook luchtdopen met een Beechcraft Bonanza aan. Hier kunnen 4 passagiers in meevliegen.
Bieden jullie ook rondvluchten aan met een vliegtuig?
Jazeker, wij bieden rondvluchten aan met sportvliegtuigen voornamelijk vanuit de luchthaven van Antwerpen. Indien u over uw eigen woonplaats wenst te vliegen, behoort dit ook tot de mogelijkheden. Contacteer ons vrijblijvend voor verdere info (zoals prijs en voorwaarden).
Wat is de spanwijdte van een vliegtuigje?
Deze is afhankelijk van het type vliegtuig. Neem ook bijvoorbeeld een Cessna Skyhawk (sportvliegtuig voor 4 personen): deze heeft een spanwijdte van maar liefst 11 meter. Dit met een vliegtuiglengte van ongeveer 8,5 meter.
Wat is de maximum reikwijdte van een sportvliegtuig?
Neem hiervoor bijvoorbeeld ook die van een Cessna 172 Skyhawk. Dit vliegtuig heeft een maximale reikwijdte van maar liefst 1250 kilometer!
Hoe veilig is een sportvliegtuig eigenlijk?
Vliegen met een sportvliegtuig is heel veilig!
. Het materiaal wordt strikt onderhouden, en streng (en terecht!) gecontroleerd door de luchtvaartauthoriteiten.
Bovendien vliegen we nooit uit indien de meteo niet ok is (wij raadplegen hiervoor vele betrouwbare meteo-bronnen). Zo proberen we de veiligheid te optimaliseren!
Met de auto terug naar huis rijden na de luchtdoop is veel minder veilig dan de vlucht zelf.
Doen jullie ook helikoptervluchten?
Jazeker, wij hebben 3 types helikopters waarmee we ook luchtdopen doen: van het type Robinson 22, Robinson 44 of Bell 407.
Luchtdopen met een helikopter doen we voornamelijk in West-Vlaanderen.
Wat is de maximum leeftijd om mee te vliegen?
Er is geen maximum leeftijd om een luchtdoop in een vliegtuig te maken. U moet echter wel in een goede gezondheid verkeren, en u mag geen aandoeningen hebben. Bij twijfel: raadpleeg best uw huisdokter. Kinderen vliegen best mee onder begeleiding van een volwassene.
Moet ik speciale kledij voorzien voor de luchtdoop?
Neen, u hoeft eigenlijk niets speciaals te voorzien van kledij. De vliegtuigen beschikken immers over verwarming.
Kleding waarmee u op de dag van de luchtdoop buiten zou wandelen zijn perfect om aan te doen tijdens de vlucht.
Wat we wel kunnen aanraden is een zonnebril om te dragen op zonnige dagen.
Wat met de meteo?
We zitten natuurlijk in België... Een vliegtuig is bestand tegen een onweer, maar toch varen we in die weersomstandigheden niet uit. Net zoals bij stortregen, slechte zichtbaarheid, of stormwind.
Is het echt slecht weer, dan wordt de vlucht geannuleerd (=veiligheid eerst!) en verplaatst naar een latere datum.
Doen jullie ook ballonvaarten?
Jazeker, wij hebben verschillende luchtballons. We hebben ballons voor 2 tot 11 passagiers. Voor grotere groepen kunnen we verschillende ballonnen combineren.
We bieden ballonvaarten vooral aan in Oost- en West-Vlaanderen.
Zal ik hoogevrees hebben als ik meevlieg met een sportvliegtuig?
Veel mensen met hoogtevrees hebben bizar genoeg geen hoogtevrees in een vliegtuig. In een sportvliegtuig merk je namelijk niet dat je zo hoog bent. Bovendien voel je nauwelijks dat je flink vooruit gaat, en dat remt ook de hoogtevrees. Je hoeft dus zeker geen vliegangst te hebben!
Ik ga mee stuntvliegen. Moet ik hiervoor speciale voorbereidingen doen?
Indien u een stuntvlucht heeft geboekt, is het best om voor de vaart niet overdreven veel te eten. Een te volle maag is niet zo goed om te stuntvliegen. Vergelijk het met in een rollercoaster te zitten.
Wat was volgens jullie een belangrijke historische gebeurtenis in de geschiedenis van de sportvliegtuigen?
Dit moet wel in 1987 de landing van Mathias Rust geweest zijn met een sportvliegtuig op het Rode Plein in Moskou. Rust deed dit als een soort van vredesmissie. Deze landing had vooral een impact op politiek vlak.
Meer info: wikipedia

snelheid sportvliegtuig